تاریخچه و قوانین سپک تکرا

2826
2827

بازدید

 

سپــــک تـاکـــرا

 

         تاریخــجه پیدایش سپک تاکرا

      سپک تاکرا نام یکی از ورزش های قدیمی و باستانی ایالت های مختلف مالزی و کشورهای اطراف آن است . فرم و قــالـب این بازی بــه ایـن صورت است که بازیکــنــان دایـــره وار ایستــاده و توپ را با استفاده از پای خود به هوا می فرستند . در این بازی بازیکنان حق استفاده از دست خود را به هیچ عنوان ندارند. این بازی در قرن 15 و در ملاکا [1] انجام می شد و سال ها پس از جنگ جهانی دوم نیز نه تنها در مناطق اطراف ملاکا بلکه در شهر های متمدن متداول شده بود و مردمان مالزی از آن استقبال ویژه ای می کردند . تا اینکه در نیمه قرن نوزدهم دستخوش تغییراتی گشت و به صورت پیشرفته تری به نمایش گذاشته شد . به این صورت که بازیکنان دو طرف یک تور که مانند تور زمین بدمینتون بود می ایستادند و با پا توپ را از روی تور به زمین حریف می فرستادند .

       بعدها به خاطر اینکه این بازی بیشتر در جشن تولد کینگ جورج ( جورج شاه پنجم ) برزار می شد نام این ورزش را سپاگ راگا گذاشتند . این ورزش نخستین بار به عنوان یک دوره رقابت میان تیم ها در ماه می سال 1945 انجام شد . در اواسط قرن 20 بازیکنان این وشته ورزشی را بیشتر بازیکنان فوتبال تشکیل می دادند. زیرا در بازی با توپ به وسیله پاهایشان مهارت بیشتری داشتند . این مسابقات در آن زمان با قوانین داوری بدمینتون انجام می گرفت که در سال 1960 به ریاست محمد خیـر جوهری فدراسیون تشکیل شد و این در حالی بود که با مشاهده استقبال علاقمندان و مردم به این ورزش مسئولان تصمیم گرفتند تا آن را به عنوان یک ورزش ملی به جهان معرفی کنند. از آن پس بود که نام بازی به سپک تاکرا تغییر یافت . سپک در زبان مالزیایی به معنی ضربه و تاکرا به معنای توپ است . سپک تاکرا به سه شکل رکو ( تیمی 3 نفره ) سه سیکل ( تایمی و با تیم های پنج نفره و دبل ) راگا ( تیم های دو نفر ) می باشد .

1- تعداد کل بازیکنان : 4 نفره

2- بازیکنان داخل زمین : 3 نفره

3- تعداد کل داوران : 2 نفر در طرفین پایه های طور و در قسمت بالا قرار می گیرند.

4- تعداد گیم ها ( ست ) : 3 ست 15 تایی

5- تعداد استراحت : هر نیمه یک استراحت 1 دقیقه ای

6- شکل و اندازه توپ : اندازه توپ هند بال  و تو خالی می باشد و سوراخ هایی روی توپ هست و توپ حصیری می باشد و با برخورد به زمین بالا می آید .

7- نت : نداریم

8- رالی : انجام نمی شود.

9- محل دایره برای سرویس زدن می باشد و سرویس زن باید یک پای خود را در داخل دایره بگذارد . اگر زمین این بازی را شبیه زمین بدمینتون بدانیم محل دایره تقریباً در منطقه 6 می باشد.

10- محل ربع دایره جایی است که یار سرویس زدن توپ را با دست روی پای سرویس زن می اندازد و این دو ربع دایره دو زمین هر کدام در انتهای طرفین خط زمین قرار دارند و از طرفین انتهای خطوط طولی به فاصله یک متر به هم وصل می شوند ( یم نیم دایره ) .

11- هر کسی از یار مقابل می تواند توپ را دریافت کند.

12- کنترل توپ توسط سر وسینه ضربه حساب نمی شود.

13- ارتفاع تور 55/1 متر برای آقایان و برای خانم ها 42/1 می باشد .

14- طول زمین 40/13 و عرض آن 10/6 متر

15- پهنای کلیه خطوط 4 سانتی متر

16- خط میانی زمین به عرض 2 سانتی متر زمین را به دو قسمت مساوی تقسیم می کند.

17- تور بازی باید از سیم های بسیار نازک معمولی یانایلونی به صورت شبکه ساخته شود پهنای تور 70 سانتی متر و طول تور 10/6

18- توپ سپک تاکرا ، کروی شکل و بایک لایه محافظ از درون با 12 حفره و سوراخ است و جنس آن از فیبر مصنوعی یا خیزران طبــیعی اســت . محیط آن نباید از 44/0 متر بیشتر باشد و برای خانم ها 43/0 متر می باشد .

19- وزن توپ بین 170 گرم تا 180 گرم می باشد و برای خانم ها وزن توپ بین 150 تا 160 گرم می تواند باشد .

20- در بازی سپک تاکرا ، میان دو گروه که هر کدام دارای سه بازیکن هستند انجام می شود. یکی از سه بازیکن هر تیم در قسمت عقب زمین قرار می گیرد که در زبان محلی Tekony نامیده می شود که می توان به آن عنوان سرویس زننده را داد . دو بازیکن دیگر باید در قسمت جلوی زمین مستقر شوند یکی در قسمت چپ و دیگری در قسمت راست زمین.

21- لباس بازیکن باید یک زیر پیراهن ، تی شرت ، شورت ورزشی و کفش ورزشی باشد ، قد شورت ورزشی بازیکنان باید حداقل تا سر زانو باشد و کفش های ورزشی دارای کف و تخت لاستیکی باشند و در هوای سرد بازیکنان مجازند از ژاکت های مخصوص استفاده کنند.

22- تمام لباس بازیکنان باید از پشت شماره گذاری شده باشند و شماره ها از 1 تا 15 برای شماره گذاری می باشد و اندازه شماره ها نباید کمتر از 19 سانتی متر باشد.

23- شروع بازی و زدن سرویس :

الف) تیمی که مسابقه را شروع می کند اگر درست اول برنده شود این حق را خواهد داشت که برای شروع مجدد بازی هم زننده سرویس باشد .

ب) انداختن توپ باید با کسب اجازه داور باشد . اگر هر یک از بازیکنان توپ را بدون اجازه داور بیاندازد توسط داور جریمه می شود و باید دوباره سرویس بزند.

ج ) طی سرویس زدن زننده سرویس ، سایر بازیکنان مجازند تا آزادانه در زمین مخصوص خود حرکت کند.

د ) اگر توپ سرویس در هنگام عبور توپ با تور تماس پیدا کند و درون محوطه تیم حریف یا روی خط مرزی زمین مقابل  بیــفــتد باز هم صحیح و سرویس قابل قبول است .

اداره کننده گان مسابقه

1- داور رسمی ( خارج از زمین و ناظر بازی )

2- داوران

3-خط نگهدار ( 4 نفر در خطوط کناری ، 2 نفر در خط اصلی مرکــزی زمیـــن )


[1] Melaka

(امتیاز 4.5 از 5)
تعداد رای
1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ویدیوهای مرتبط

فیسبوک
توییتر
لینکدین
واتس اپ
تلگرام
				
					https://sportvideo.ir/?p=68